Kort ögonkontakt i kassan

När jag står och väljer bland brödet i vår närbutik Kajsa Varg på Kocksgatan kommer det in en ståtlig kvinna som jag tycker mig känna igen från fredagskvällens Skavlan. Hon beskrivs ha en närvaro med aura och energier som man tänker sig hur det är om man möter Gud. Besökare står flera timmar i kö för att få möta hennes blick i performanceutställningarna. Men är det verkligen hon, en av världens största och mest berömda nu levande konstnärer? Jodå, hon pratar engelska med sin assistent när de väljer takeaway i den lilla delikatessdisken. Man kan ju inte få mer än ett nej, tänker jag och ber snabbt kassörskan om papper och penna. Så när Marina Abramovic´ kommer fram till kassan frågar jag på lite stapplande engelska om hon har tid några sekunder för en autograf och att jag tänker se hennes utställning på Moderna Museet. En van namnteckning på det vita papperet och en vänlig replikering med en förhoppning om att jag ska tycka om hennes utställning, att hon ska vara kvar hela tiden för sin performance och att hon hyr en lägenhet tvärs över gatan. Kanske skulle jag också tagit en selfie men där går kanske gränsen för en påträngande kändisspottare.